SUPERHIK PONOVO MEĐU NAMA!

Trilogija iz 1988. godine, sveske “I opet Superhik” i “Finale iznenađenja” (br. 225, 226), na koje se prirodno nadovezala šest meseci kasnije objavljena “Čistač Superhik javlja se na dužnost” (233), zaokružila je još jednu celinu u životu našeg superheroja. Po prvi put lik Superhika nacrtao je Dario Perucca, čovek koji od 1986. do dana današnjeg u tandemu sa Bunkerom. Bert i Berta, ludi bračni par u čijoj je kući, kao podstanar, ostao da živi Ezechiel (Milogled) Bluff, teraju bivšu alko-napast da jede što više “križanog” paradajza sa belim lukom, kako bi mu se vratio zadah, ne bi li ponovnim pljačkama, potpomognuti smrdljivim dahom, svi došli do barem “tri dolara i dvadeset pet centi”, što im je nedosanjani san…

Međutim, Superhik se prejede zelenog “križanca”, otruje se i odlazi u bolnicu. Otuda na jedvite jade beži, da bi u krčmi “Kod poslednje pijanke” nekako povratio alko-zadah, kojim je ponovo mogao sve redom da ruši. Sirotinja opet drhti, a bogataši slave Superhikova dela i zadovoljno trljaju ruke. U priču se iznova upliće i Beppa Joseph, koja se nakon mnogo godina istinski zaljubi u svog bivšeg muža. Posle uludo protraćenih godina, Superhik je napokon shvatio da je “smrtno sve pa i slava” i da “para vrti tamo gde burgija neć e”, pa krade novac bogatom advokatu, i kao, navodno, siroti smetlar kreće na put oko sveta, i to brodom koji prevozi smeće.

S njim ide i Beppa Joseph. I sve je bilo idilično dok bračni par Joseph-Bluff nije doživeo brodolom, negde kod brazilske obale. Suočen sa trgovcima belim robljem iz Brazila, Superhik im je ljubazno “prepustio” svoju ljubljenu, i pobegao nazad u SAD. Po povratku u New York, on se dohvatio Tromba i Kreutzera i s njima počeo da gradi raketu za let na Mesec. Na kraju, pod pritiskom agenata grupe TNT, Superhik upada u raketu i odleće u orbitu gde je ostao sve do 1993. godine… Te 1993, Bunker ponovo iz rukava vadi Superhika i u izvedbi Warca i Perucce vraća ga na zemlju. Epizode “Superhik ponovo među nama”, “Partija ujedinjenog podrigivanja” i “Kolo sreće” (originalni brojevi 291, 292, i 293) prve su epizode sa Superhikom u glavnoj ulozi koje su se u našem izdanju našle pred vama, dragi čitaoci.

Da se podsetimo dešavanja u njima: posle rušenja rakete i povratka iz svemira, Superhik sreće dva bivša robijaša braću Špric, sa kojima osniva političku partiju PUP. Kao predsednik stranke, a pomoću zadaha, Superhik zgrće silnu lovu kojom upravljaju brać a Špric. Posle niza prevara, braća se povlače iz političke kampanje, sa novcem, naravno, a na udaru naroda i vlasti ostaje izigrani Ezechiell Bluff. Skrivajući se od policije, nakon propasti političke partije na čijem je čelu bio, Superhik dolazi do prelepe Morgane, u čijoj vili završava do 1994. godine i do epizode “Morganina tajna” (303).

U ovoj epizodi otkrivamo da je Morgana, u stvari, nakazna Beppa Joseph koju je brazilska veštica pretvorila u lepoticu. Besna zbog izdaje svog bivšeg muža, Morgana želi osvetu i zatvara Superhika u podrum svoje velelepne vile. I tako, malo po malo, stižemo i do epizode “Morganin zatočenik” koju ste imali priliku da pročitate u januaru ove godine i sa kojom počinje rasplet u trouglu Morgana – Superhik – grupa TNT…