Autori

Luciano Secchi

MAX BUNKER

Luciano Secchi roden je u Milanu, 24.08.1939.
Debituje 1962. godine pišući scenario za Atomika i Maschera Nera (Crna maska), vestern koji je crtao Paolo Piffarerio (crtač koji će preuzeti rad na Alanu Fordu nakon Magnusova odlaska).

1964. godine stvara Satanika i Kriminala, stripove koje je crtao Magnus, a 1965. godine zajedno stvaraju i strip Agent Denis Cobb SS018.

1967. godine osniva časopis Eureka na čijim stranicama se pojavio i Maxmagnus te Fouché, un uomo nella rivoluzione (Fouché, čovek u revoluciji).

U maju 1969., u suradnji sa crtacčem Magnusom stvara Alana Forda i grupu TNT.

1983. godine, Max Bunker se odvojio od izdavačke kuće Corno i osnovao vlastitu, Max Bunker Press.

Roberto Raviola
MAGNUS

Roberto Raviola rođen je u Bologni, 31.05.1939.
Studirao je na Accademia di belle arti, gde je i diplomirao 1961. godine, ali u svet stripa zakoračio je još 1958. godine kada pod imenom Bob la Volpe (lisac Bob) stvara stripove Il Vendicatore (Osvetnik) i Il dottor Kastner (Doktor Kastner).

Pseudonim Magnus proizašao je od Magnus pictor fecit (napravio veliki umetnik). Od značajnih dela valja spomenuti: Satanik, Agent Dennis Cobb SS018, Kriminal, Maxmagnus itd…
Ti raniji radovi, naročito Maxmagnus, uveliko su uticali na crtež Alana Forda.

Nakon nekog vremena i crtanja jedne knjižice Alana Forda mesečno, Raviola je odlučio napustiti rad na Alanu Fordu te se posvetiti razvoju nekih novih likova.

Poslednju epizodu Alana Forda nacrtao je 1975. godine (broj 75, Odlazak Superhika).

Nakon toga nacrtao je još samo jednu epizodu, 1985. godine (broj 200, Hik, hik, hura), koja po kvalitetu crteža prilično zaostaje za ranijim radovima.

Zadnje godine svoga života Raviola je proveo crtajući 224 tabli specijalnog izdanja Texa za izdavačku kuću Sergio Bonelli. Punih šest godina bilo je potrebno da Magnus završi to, na žalost, svoje poslednje delo, koje se u potpunosti može nazvati remek-delom.

Osim Magnusa koji je nacrtao prvih 75 epizoda te 200-tu, Alan Ford crtali su…

– Paolo Piffarerio

Paolo Piffarerio rođen je u Milanu, 27.08.1924.
Stripove je počeo crtati još u vreme dok je pohađao Accademia di belle arti u Breri. Već 1943. stvara strip Capitan Falco (Kapetan Sokol) za izdavača Alberta Trainia. 1961. godine započinje saradnju sa izdavačkom kućom Corno, radeći uglavnom po tekstovima Maxa Bukera (Luciana Secchia), Viva l’Italia, Maschera Nera, El Gringo i Milord. 1973. godine, sa Bunkerom radi na Fouché-u, izvanrednom istorijskom stripu sa temom francuske revolucije. Strip je objavljivan na stranicama Eureke. Nakon što se Magnus oprostio od rada na Alanu Fordu, Piffarerio ga nasleđuje.

– Giovanni Romanini

– Staff di If

– Piercarlo Macchi

– Edoardo Morricone

– Raffaele Della Monica

– Paolo Chiarini

– Giuliano Piccininno

– Enrico Folli

– Massimo Airaghi

– Marco Nizzoli

– Gianni Tacconella

– Oskar

– Omar Pistolato

– Matteo Paganini

– Warco

– Dario Perucca

– Luiggi Corteggi