Superhik – alkohol preti!

Grupa TNT se u svojoj istoriji suočila sa gomilom neprijatelja. Setimo se samo špijunke Margot, pa Baby Kate, zatim Gumiflexa, Grbavca, Katodika, Konspiratora, a tu je i Arsen Lupiga – “manje džentlmen više lopov…”, ali, pijani čistač ulica, ogrnut smešnim plaštom na kojem je ugljem nacrtana vinska boca, i koji smrtonosnim alkoholnim zadahom onesposobljava protivnike, ipak je najznačajniji.

Njegovo ime je Ezechiel Bluff, ali je poznatiji kao Superhik. Superhik je ključni lik u istoriji vašeg i našeg omiljenog stripa, što priznaju i sami idejni tvorci Alana Forda Magnus i Bunker. Naime, prva epizoda Alana Forda pod imenom “Grupa TNT” prodana je u 20.000 primeraka, a sledeća “šuplji zub” u tričavih 8.000!

Usled pada u prodaji, već na samom startu, strip je bio pred ukidanjem, ali se uspeo održati neko vreme. Onda je došlo do prekretnice i do čuvene 26. epizode o najvećem antijunaku u istoriji stripa pod imenom “Superhik”. Genijalnim parodiranjem superheroja svog vremena, Magnus i Bunker napravili su najupečatljivijeg antiheroja ikad. Njegove moći ne potiču od ujeda radioaktivnog pauka (kao u Spajdermenovom slučaju), a za njih nije zaslužan ni slepi miš (setimo se Batmana). Ne! On svoje moći duguje jeftinom kiseljaku, kasnije i belom luku.

On nije bogataš i ne juri za dijamantima. Ne! On je puki sirotan, čistač ulica, a kostim mu ima hiljadu zakrpa. Taj krade crkavicu, bicikle, figure vojnika, frižidere… Superhik leti, ali pomoću balona, a ne kao neki superheroji sa Kriptona koji imaju nadljudske osobine. Magnus i Bunker idu dotle da čak parodiraju i čuvenog Robina Hooda i njegove postulate. Superhik postaje heroj bogatuna, a njegov moto “… kradem siromašnima da bih dao bogatima!” postaje svojevrsni lajtmotiv čitavog serijala. Prva epizoda sa Superhikom u Italiji je prodana u više od 100.000 primeraka, čime je, ujedno, naglo podignuta prodaja Alana Forda, a to je spaslo naš omiljeni strip! Sve što se desilo posle, čista je legenda…

U tri naredna broja napravićemo kratak osvrt na sve epizode u kojima su se TNT-ovci susreli sa Superhikom. Prvi put Alan i njegova ekipa sukobili su se sa “Alkoholnom napasti” u avgustu 1972. godine, u epizodi iz tri dela – “Superhik”, “Alkohol preti” i “Razbijena boca”, i tada, po prvi put, agenti Broja Jedan pijanog zločinca privode pravdi. Magnus i Bunker Superhika ponovo u priču uvode godinu dana kasnije, u dvodelnoj epizodi “Povratak Superhika”i “Superhikov veliki pothvat”, te ovde vidimo razorenog Superhika, otpuštenog iz bolnice za lečenje od alkoholizma, koji je izgubio moćni dah, ali malo po malo, on ga obnavlja i nastavlja da ide starim putem… Na kraju shvata da bez para nema ni života, i uz pomoć, koga drugog do, Sir Olivera, po prvi put pljačka bogatuna. I poslednje dve epizode koje je tandem Magnus&Bunker uradio imale su u fokusu Ezechiella Blufa. Bilo je to 1975. godine kad se na kioscima pojavila dvodelna epizoda “Superhik opet napada” i “Odlazak Superhika”. U ovim epizodama Superhik pomaže sirotinju, a na kraju shvata da je za njega najbolje da se do kraja života bavi čišćenjem podova. Zapošljava se na prekookeanskom brodu i za neko vreme nestaje sa glavne scene…

Mnogo sreće, zdravlja, smeha i druženja sa grupom TNT i u novoj 2009. godini žele vam vaši….

Maldinni&Demettrio