Istorija – V deo

Pred kraj 1976. godine italijanska televizija je ugodno iznenadila gledaoce igranom serijom u kojoj su se obrađivali najpoznatiji strip-junaci. Naravno da se među njima našao i naš “Alan”, koji se publici predstavio novim negativcem, izmenjenim Gumifleksom. Gumifleks svoje lice od gume koristi u najraznovrsnijim prevarama, a specijalno za ovu priliku kreirali su ga Bunker i Piffarerio. Nakon uspeha na televiziji, autore “Alana Forda” kao da je zahvatila neka nova kreativna snaga koja se, razumljivo, odrazila i na porast kvaliteta, ali i interesovanja za taj strip.

Nakon dugog, relativno mirnog razdoblja, 1983. i 1984. godina bile su najteže i najmučnije u istoriji ovog izdanja. Najprije je došlo do promene izdavača (od Corna do MBP-MaxBunker Press), a potom i do odlaska Paola Piffarerija, što je ionako tešku situaciju učinilo još težom. Zamenili su ga Raffaela Della Monica i Giuliano Piccininno. Tiraž je naglo počeo da pada, a uspeh sedamdesetih godina činio se vrlo daleko…

Onda je usledio obrt! Veliko iznenađenje dočekalo je čitaoce u epizodi “Umro je Broj Jedan” – belobradi je, kako se činilo, bez razloga otpustio iz grupe Grunfa, Šefa, Jeremiju i Nosonju a potom – umro! Prema tajanstvenoj oporuci Njegove visosti nad preostalim članovima nadvila se velika pretnja, pa su pozvani da napuste grupu i da svako pođe svojim putem. Bob se prijavljuje da radi u policiji, Alan ponovo sreće Brendu, svoju tragikomičnu priljateljicu, i devojku koju je prvi put sreo u 39. epizodi (epizodu “Dobra, stara vremena”), i odlazi da živi sa njom. U tim momentima grupa TNT je i zvanično prestala da postoji. Na vrhuncu napetosti koji traje nekoliko epizoda, u momentu kad se čini da će se sve raspasti, počinje nešto da se dešava. Čitaoci u naznakama počinju da naslućuju da posao još nije završen… Sledi vratolomni povratak Broja Jedan. (To se desilo u čuvenoj epizodi u kojoj je ustanovljeno da je Broj Jedan živ. Naravno, u istoj epizodi starac ponovo okupi čitavu družinu. Epizoda se zove “Hik, hik, hura!” a specijalno za tu priliku crtež je odradio, na radost svih fanova, veliki Magnus. ) I, grupa TNT je ponovo na okupu (nema samo Nosonje, kojeg je zamenio bledunjavi lik Prudyja, mačka kojeg je sestra Strabalda poklonila Njegovoj Visosti).

Dvadeseti rođendan “Alan Ford” je dočekao sa oživljenom kreativnosću teksta i progresivnim sazrevanjem dvojice novih, vrlo mladih crtača – Perucce i Warca. I upravo njima, kao i starom liscu Maxu Bunkeru, moramo biti zahvalni što nam dopuštaju da nakon toliko godina uživamo u dogodovštinama najčuvenije tajne grupe svih vremena, neprolazne i magične – grupe TNT!