Istorija – IV deo

Uporedo s polaganim, ali stalnim rastom tiraža, u izdanju su se pojavljivali i novi junaci. Tako je stigao i Superhik, jedan od najoriginalnijih i najzrelijih među mnogim maksbunkerijanskim likova. Nakon pune dve godine “hoda po mukama”, naš strip baš sa Superhikom napokon postaje suficitan: brojem 26 “Alan Ford” premašuje tiraž od sto hiljada primeraka!

Pedeseti broj serije pod nazivom “Tako je nastala Grupa TNT” (“Specijal” br. 14) verovatno je najpoznatija i najomiljenija epizoda među čitataocima. U svom najblistavijem stilu, potpomognut lucidno bockavim i zabavnim Magnusom, Max Bunker priča o životu, smrti i čudesnim doživljajima glavnih junaka grupe. U tim zabavnim ispovestima u kojima je nadahnuto majstorstvo autora doseglo vrhunac, čvrst spoj teksta i crteža kao da je Magnusa i Bunkera stopio u jednu osobu. Upravo ta epizoda navela je žiri Salona humora u Bordigheri da u junu 1973. Magnusu & Bunkeru dodeli “Zlatnu urmu”, zaista vredno i zasluženo priznanje…

Stoga je kao grom iz vedra neba odjeknula vest o iznenadnom rastanku tandema Magnus & Bunker. Nakon više od deset godina neprekidne i plodne saradnje, koja je između ostalog, dovela do velikog uspeha Kriminala i Satanika, odnos između njih dvojice naglo se prekinuo, i to upravo kad je “Alan Ford”, prebrodivši početne teškoće, imao prilike da postigne vrhunac kvaliteta – samim tim i tiraža prodaje, koji možda ni sami autori nisu očekivali. Poslednja epizoda koju je nacrtao Roberto Raviola je “Odlazak Superhika” (br. 75), a objavljena je u maju 1975. godine.

Magnusa je zamenio Paolo Piffarerio, stari znanac Maxa Bunkera i izdavačke kuće “Corno”. Usprkos očiglednom trudu i zalaganju novog crtača, kao i tome da je rad u tušu i dalje bio poveren Romaniniu i Chiariniu, čitaoci su negativno reagovali na novu liniju i prigovarali su Piffareriu. Tek nakon TV emisije “SuperGulp”, crtač je dobio podršku čitalačke publike!

Iz epizode u epizodu nizali su se novi doživljaji grupe i uvodili novi likovi. Otvaranjem luksuzne podružnice Grupe TNT u Californiji upoznali smo i Velikog Cezara, bivšeg razbojnika i pokajnika, kojeg Broj Jedan, kao starog znanca, postavlja za šefa (a koji je petnaestak godina kasnije organizovao starčevo ubistvo). Tu su mahniti naučnik Lamp i Bobova braća trojke Tim, Tom i Tumb, koji su odlučili – ili se samo tako čini – da napuste staze kriminala. I sve, barem na početku, ide tako dobro da ne može bolje…