Dobra, stara vremena

“Dobra, stara vremena” (epizoda koju ne treba brkati sa epizodom “Stara, dobra vremena”! koju je objavio “Vijesnik”) je epizoda čiji naslov u originalu glasi “Belle epoque”, a objavljena je u Italiji davne 1972. godine. Ta epizoda je, ponovo, zbog neobjašnjivih razloga, preskočena u nekadašnjoj SFRJ… Doduše, naknadno je izašla iz štampe (po prvi put tek 1991. godine u “Vijesnikovom” “Trobroju” br. 13), ali svoje, da tako kažemo, regularno “alanfordovsko” izdanje još nije doživela.

Da li je do “preskakanja” došlo nepažnjom izdavača, što je najčešće pominjano objašnjenje, ili su ljudi zaduženi za ondašnju cenzuru štampe u satiričnom prikazu vojske (odnosno Legije stranaca) videli pretnju za nekadašnju JNA i njene “nepobedive” strukture – nikad nikom neće biti jasno…

Uglavnom, ljubitelji “Alana Forda” skoro dvadeset godina čekali su da pročitaju jednu od najboljih, a možda i najjače odrađenih epizoda ovog stripa! A Magnus i Bunker (pojavljuju se karikirani na 36. i 37. strani stripa), genijalno, epizodu smeštaju u pustinju Saharu, u ambijent u kojem se agenti grupe TNT do sada nisu našli, i kao što im i priliči, u priču uvode čitav niz novih likova. Tu su: šeik Tela-Fa, Mark Lester, major Loutrec, pa i sir Sterling i njegova lepa kćerka Brenda! U stvari, upravo je Brenda najvažniji lik ovog stripa.

Fatalna Brenda Sterling, na prvi pogled nesrećna kćerka čiji je otac, tragično i naivno preminuli mešetar, od ove epizode postaje najveća ljubav našeg Alana Forda! U prvi mah, po povratku u New York, Brendu odvode u sirotište iz kojeg Alan pokušava da je izvuče, a potom sama, doduše ne svojom voljom, zaluta u staze kriminala (šverc opijuma), kasnije je puštaju iz sirotišta i trag joj se gubi sve do epizode “Devojka zvana Brenda”. Mnogo epizoda docnije, Alan, u trenucima rasula čitave grupe, počinje da živi sa njom i ne sluteći da mu upravo Brenda radi o glavi i iza leđa sa Velikim Cezarom kuje plan o uništenju grupe TNT.

Iako je kult “Alana Forda”, na ovim prostorima trajao (i još traje) preko trideset godina, iskreni zaljubljenici u ovaj strip nikako nisu mogli da “ukapiraju” kako su se uopšte upoznali Alan i Brenda, nedostajala im je jedna mala kockica, nikada objavljena epizoda “Dobra stara vremena” – da bi mogli da sklope čitav mozaik.